Description
Vintage: Cabernet Franc
Age of the vineyards: vines planted between 2001 and 2002
Type of soil: clay and limestone marl soil
Exposure and altitude: north/west – 1313 feet asl (400 meters slm)
Training system: spurred cordon
Plantation density: 6.000 vines/ha
Harvest: manuale con cernita delle uve. Resa: 4000 kg/ha
Vinification: fermentation in stainless steel vessels at a controlled temperature between 22 and 24° C. with multiple daily pump-over processes. Maceration time: from 18 to 21 days with chemical and sensory analysis throughout the whole period.
Aging: 30 mesi in tonneaux di rovere francese
Characteristics: rosso rubino intenso tendente al porpora. Sentori fruttati di cliliegia, mora e ribes accompagnate da note di cuoio e vaniglia. Spezie scure in evidenza con note balsamiche esaltate dall’affinamento. In bocca voluminoso e caldo con vena acida in evidenza e tannini fitti e ben definiti.
Alcohol by volume: 14,5%
Food pairings: primi piatti con sugni di carne e funghi, arrosti e stracotti, selgaggina e formaggi a media stagionatura.
Serving suggestions: bicchieri a calice ampi. Temperatura consigliata di degustazione 18° C. Consigliata la decantazione.

